En längtan till naturen

Mikael och Lena Öberg valde att bygga sin drömgård tillsammans med Forsgrens Timmerhus. Mikael hade sedan många år tillbaka god erfarenhet av just Forsgrens så det föll sig naturligt att ge samma husleverantör en ny chans.

För Mikael och Lena blev valet ett SkiLodge-inspirerat hus i vackra Tandådalen. ”Vi kände till Sälen och kom över tomten, vilket var tur då ett sådant tillfälle sällan dyker upp. Forsgrens Timmerhus är duktiga på kundanpassade lösningar och vet hur man gör det bästa av tomten och de förutsättningar som finns.”
Mikael och Lena ville bygga ett hus i fjällen som kunde bli nästan som en släktgård, med plats för barn och barnbarn och med öppna ytor där alla samlas.

”Här kan vi träffas och umgås, åka slalom, gå på tur, vandra eller vad man känner för. Precis bakom huset börjar längdspår som går hela vägen upp till Högfjällshotellet eller Närfjället som är Sälens näst högsta topp.” Huset som de valde är 270 kvm och byggt i lodgestil med utdraget tak och källarvåning med gillestuga. På så sätt får man ut så mycket av huset som möjligt. På nedre plan kan alla ses efter en dag på fjället. Här finns öppen spis, bastu, relax och tvättstuga. I entréplanet välkomnas man av det stora öppna köket. Med matplats för femton personer runt bordet och ett härligt allrum med öppen spis finns alla förutsättningar för mysiga middagar.

”I huset finns dessutom två eldstäder där vi valt en karaktäristisk norsk sten från Dovrefjället. Vi passade också på att bygga ett Attefallshus på 30 kvm framför huset, även den byggd av Forsgrens Timmerhus. Där finns både trinettkök, sovrum, allrum, toalett med dusch och ett loft. Perfekt för den som vill vara ostörd eller använda som gästhus.”

Både huvudhuset och attefallaren går i samma stil med liggande timmer-panel, grålaserade innerväggar, skiffer och trägolv. Utsidan av huset är målad efter inspiration från ett hus i Norge.

”Med fjäll och natur runt knuten känns det som vi har hittat hem igen. Vem vet vi kanske bosätter oss här på äldre dar.”

”Vi var ute och körde och fick syn på huset med den vackra fasaden. Vi tänkte båda samma sak att det är exakt den nyansen vi vill ha.”

Exteriört andas huset exklusivitet, med den gedigna skorstensstocken i fokus och stora fönster mot söder som ger härligt ljusinsläpp. Den brungrå fasadfärgen smälter väl in med skog och berg och bryts endast av färgen på fönster och dörr som är målade i ockragult och dalarött.

Här möts man också av en välkomnande veranda som även den är byggd av Forsgrens Timmerhus samt ett värmande utebad man kan krypa ner i och titta på stjärnorna en vacker vinterkväll.

”Många tror felaktigt att timmerhus är något ålderdomligt och mossigt. Det är precis tvärtom. Arkitekturen är extremt modern och fördelarna när du bygger med värmetimmer och timmer går aldrig ur tiden.”

Vägen till färdigt hus var inte alldeles rak, berättar Mikael. I början låg utmaningen att hitta rätt hustyp och sedan väntade bygglov.

”Jag upplever att kommunen här i Malung mötte oss bra i diskussionerna och Forsgrens Timmerhus fanns alltid vid vår sida. Det är ett tryggt val av husleverantör.”

Fler artiklar

Säljare Svenska Husgruppen AB

Om företaget Vi har tillverkat hus i mer än 60 år. Våra varumärken Forsgrens Timmerhus och Faluhus ingår i den hårt satsande hustillverkningskoncernen Svenska Husgruppen

Läs mer »